Artister 2025
David Coucheron
Fiolin
Kunstnerisk leder David Coucheron er konsertmester i Atlanta Symphony Orchestra, en stilling han vant i konkurranse med over 200 fiolinister. Han ble dermed USAs yngste konsertmester.
David Coucheron er født i Oslo, og begynte å spille fiolin tre år gammel. Han avla Bachelor of Music eksamen ved The Curtis Institute of Music i Philadelphia; Master of Music ved The Juilliard School of Music in New York og en Master of Performance fra Guildhall School of Music i London. Han har studert med professorer som Igor Ozim, Aaron Rosand, Lewis Kaplan og David Takeno.
David har vært solist med ledende orkestre i inn- og utland, men er også en ivrig kammermusiker og har hatt stor suksess med blant annet pianisten og søsteren Julie. Sammen har de også vunnet flere priser og konserterer i Norge, Europa, Asia og USA.
David var med som solist med Atlanta Symphony Orchestra i Cd-en som fikk en Grammy i 2015.
Stradivarius fra 1725 - utlånt av Anders Sveaas Almennyttige Fond.
Julie Coucheron
Piano
Julie Coucheron har etablert seg som en av Norges ledende unge pianister med en internasjonal karriere. Hun har vunnet priser i Norge,USA, Tyskland og England og har turnert og spilt i noen av verdens mest prestisjetunge saler som Carnegie Hall, Wigmore Hall og the Kennedy Center.
Julie er født i Oslo og startet å spille piano da hun var fire år gammel. Hun fikk både sin Bachelor of Music og Master of Music diplom på the Royal Academy of Music i London.
Julie Coucheron har opptrådt på festivaler som Oslo Kammermusikkfestival, La Jolla Music Fest og Amelia Island kammermusikk festival og er programdirektør for Kon- Tiki kammermusikkfestival.
Julie har gitt ut to CD’er sammen med sin bror David på fiolin som har solgt over 10.000 kopier tilsammen.
Julie Coucheron er medlem av the Georgian Chamber Players og er også assistant professor på Kennesaw State University i Atlanta, USA.
Cynthia Phelps
Bratsj
Grammy nominerte Cynthia Phelps er førstebratsjist i New York Filharmoniske Orkester og regnes ikke bare som en av verdens ledende bratsjister, men også som en av de mest prominente nålevende musikere.
Hun har mottatt talløse priser og utmerkelser. Fremst kanskje Pro Musicis International Award samt første pris i både Lionel Tertis International Viola Competition og Washington International String Competition. Hun har hatt solistoppdrag med sitt eget orkester, New York Filharmoniske orkester samt Minnesota Symfoniorkester, San Diego Symfoniorkester og Vermont Symfoniorkester.
Videre har hun spilt med Symfoniorkestre i Hong Kong, London, Paris, Roma, Boston, Los Angeles og Washington D.C. Kammermusikk har hun alltid vært særlig opptatt av- hun har blant annet spilt med Zuckermann og venner, Yo-Yo Ma, Kalichstein-Laredo-Robinson Trio, Guarneri, American og Brentano kvartetter.
Hun er altså en av verdens ledende på sitt instrument, og nå er hun her hos oss, for andre gang i Norge. Dere vil snart merke at damen strutter av musikalsk glede.
Lars Anders Tomter
Bratsj
Lars Anders Tomter (f. 1959) har blitt omtalt som «The Giant of the Nordic Viola» av tidsskriftet The Strad og er en av nåtidens mest bemerkelsesverdige bratsjister. Han studerte fiolin og bratsj med Leif Jørgensen ved Oslo Musikkonservatorium, senere Norges musikkhøgskole, og debuterte i Universitetets aula som syttenåring. Senere fortsatte han sine studier hos Max Rostal og Sándor Vegh.
I 1984 ble Tomter tildelt en spesialpris fra International Viola Competition i Budapest for sin tolkning av Bartóks bratsjkonsert og i 1986 vant han Maurice Vieux International Competiton i Lille. Siden da har han hatt en internasjonal solistkarriere hvor han har spilt med blant annet Royal Philharmonic, BBC Symphony, Academy of St. Martin in the Fields, Oslo filharmoniske orkester og Bergen filharmoniske orkester. Han har samarbeidet med dirigenter som Vladimir Ashkenazy, Danielle Gatti, Arvid Jansons, Okku Kamu, Krzysztof Penderecki og Hans Vonk.
Siden 1991 har han vært kunstnerisk leder for Risør kammermusikkfest, først i samarbeid med Leif Ove Andsnes, deretter med Henning Kraggerud. I 1994 ble han professor i bratsj ved Norges musikkhøgskole.
Miriam Helms Ålien
Fiolin
Miriam Helms Ålien er fra Alta i Nord-Norge og begynte å spille fiolin i 6-årsalderen. Hun er i dag regnet som en av de mest spennende unge artistene i norsk musikkliv og har etter sin solistdebut bare 8 år gammel, vært solist med en rekke orkestre i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Tsjekkia og Russland; deriblant Kringkastingsorkesteret, Det Norske Kammerorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Czech Philharmonic Orchestra Pardubice, Stavanger Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Oslo Camerata, Israeli Netanya Orchestra, Israel Camerata, Arkhangelsk Chamber Orchestra og Trondheim Symfoniorkester.
Miriam er også en aktiv og svært dedikert kammermusiker som opptrer ved festivaler som Verbier Festival & Academy, Beethovenwoche - Bonn, Bad Kissinger Sommer, Risør Kammermusikkfest, OCM Prussia Cove, Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Trondheim Kammermusikkfestival og Kronberg International Festival "Chamber Music Connects the World". Her har hun jobbet tett med artister som Gidon Kremer, András Schiff, Tabea Zimmermann, Radovan Vlatković, Dora Schwarzberg og Steven Isserlis.
Miriam har blitt invitert til å spille i bl.a. Wigmore Hall, Berlin Konzerthaus, KKL Luzern, Louvre-auditoriet (Paris), Tel Aviv Opera og Den Norske Opera, i tillegg til gjentatte opptredener på norsk og internasjonal TV og radio. Siden 2019 er hun initiativtaker og kunstnerisk leder for den internasjonale kammermusikkfestivalen FESTIVALTA - Finnmarks Kammermusikkfestival, som ble gjennomført til strålende kritikker både i februar 2020 og i 2021.
I 2012 vant Miriam “Prinsesse Astrid Musikkpris”, en internasjonal konkurranse for solister under 30 år og året etter ble hun nominert som Oslo Filharmoniens kandidat til Den Norske Solistpris. Også i år er hun nominert til Solistprisen. Tidligere har hun vunnet 1.pris og æresprisen i Kocian Internasjonale Fiolinkonkurranse i Tsjekkia, i tillegg til flere ekstrapriser, bl.a. EMCY-prisen og Bärenreiterprisen. Hun vant 1.pris og klassen sin i Ungdommens Musikkmesterskap fire ganger på rad, Sparre Olsen Ærespris i 2009, og ble utnevnt til "Årets Musiker" i 2010.
Miriam studerte med Ana Chumachenco og Tabea Zimmermann som en del av “Young Soloist - Further Masters”-programmet ved Kronberg Academy, etter å ha avsluttet både Konzertexamen og en Master i Ny Musikk (med høyeste karakter) ved Musikkhøyskolen i München. Nylig avsluttet hun også en Solo/Konsertmester-Master ved ved Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin, etter mange år tidligere å ha gått på Barratt Due Musikkinstitutt med Alf Richard Kraggerud og Stephan Barratt-Due som lærere.
Miriam spiller på en 1689 A. Stradivarius-fiolin, generøst stilt til disposisjon for henne av ASAF - Anders Sveaas Almennyttige Fond.
Wolfgang Plagge
Klaver
Wolfgang Plagge begynte å spille klaver som fireåring, og som tolvåring debuterte han som pianist i Universitetets Aula. Wolfgang har studert klaverspill i Oslo og musikkhøgskolen i Hamburg.
Hans komposisjonslærere i Norge var Øistein Sommerfeldt og Johan Kvandal, og i Tyskland studerte han med György Ligeti. Wolfgang begynte å komponere allerede som barn, og har nå en omfattende verkliste med stort innholdsmessig spenn.
Som klaversolist og kammermusiker er han aktiv over hele verden, og han samarbeider med en rekke av våre mest anerkjente musikere, både innenlands og utenlands. Wolfgang har en sterk forkjærlighet for historisk og musikkhistorisk forskning, noe hans komposisjoner ofte bærer preg av.
Han har utviklet et egenrådig og engasjerende tonespråk som har skaffet ham et stort publikum og begeistrede utøvere over hele kloden i alle aldre.
Wolfgang har med årene fått et stort publikum som folkekjær foredragsholder og formidler av musikk, blant annet gjennom tallrike programmer i NRK. Siden 2002 har han vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole, fra 2009 som professor.
Andreas Brantelid
Cello
Andreas ble født i 1987 i København. Han begynte tidlig å spille cello sammen med sin far. Da Andreas var 14 år gammel, spilte han sin debutkonsert, Elgars cellokonsert, med Det Kongelige Kapel i København.
Siden har han opptrådt som solist med alle større skandinaviske og andre utenlandske orkestre, som Londons Filharmoni, BBC Symfoniorkester, Wienersymfonikerne og New York (Carnegie Hall).
Andreas har studert med Mats Rondin, Torleif Thedéen og Frans Helmerson. Andreas var første skandinaviske musiker som kom på førsteplass i Eurovision Young Musicians Competition (2006) and Paulo International Cello Competition (2008).
I 2015 mottok han Carl Nilsen’s pris på DK 600.000. Fra omtalen av ham het det bl.a. skrevet: ”Sin unge alder til trods har cellisten Andreas Brantelid erobret en position som et af Danmarks internationalt anerkendte solistnavne på den klassiske musikscene. Med en bemærkelsesværdig instrumental beherskelse og en usædvanlig skøn cellotone er hans fremførelse af værkerne i det klassiske cellorepertoire præget af elegance og virtuos overlegenhed".
Andreas har spilt kammermusikk på en rekke festivaler i Skandinavia. I tillegg har han spilt cellokonserter av Tsjaikovskij, Schumann, og Elgar i bl.a Hamburg, København, Chemnitz, Norrköping og Örebro. Herunder var et stort høydepunkt å spille Dvoraks cellokoncert ved tre konserter i Wiens Musikverein i November. Andreas har også vært programleder ved Danmarks Radio sin P2 kanal, hvor han fortalte om Schubert, hans liv og musikk i seks episoder.
Andreas er ofte på turne i hele verden og har tidligere hatt turneer til Nord-Amerika som solist med Detroit Symphony Orchestra, til Canada med Edmonton Symphony Orchestra og til Kina sammen med London Philharmonic Orchestra.
Andreas spiller på en A. Stradivarius, 1707 cello, "Boni-Hegar" utlånt fra Anders Sveaas’ Almennnyttige Fond.