Georgian Chamber Players leverer provoserende og følelsesmessig rørende kveld

Anmeldelse: Georgian Chamber Players leverer provoserende og følelsesmessig rørende kveld


Oversatt av Julie Coucheron


For pianisten og Atlantas klassiske favoritt kammermusiker Julie Coucheron var Georgian Chamber Players konsert søndag 21. april på Trinity Presbyterian Church kulminasjonen av en hektisk helg med uventede opptredener. Hennes bror, fiolinist og konsertmester i Atlanta Symphony Orchestra David Coucheron, kalte henne inn for å erstatte torsdag kveld som en del av Atlanta Symfoniorkesters kammermusikkserie før konserten da cellisten Daniel Laufer ble utilgjengelig på en times varsel.

«Jeg hadde ingen sminke og håret mitt var rotete,» husket hun. «Jeg gjorde alt så fort jeg kunne og hoppet inn i bilen. Vi gjorde Grieg- og Beethoven-sonater som vi har gjort siden vi var unge.»

Forestillingen gikk så bra at paret endte opp med å gjenta den for ASO førkonsert opptredenen på lørdag. Hvis Coucheron var sliten av de uventede showene, var det ikke tydelig i hennes muntre oppførsel på søndag med Georgian Chamber Players. Coucheron-søsknene ble sammen med fiolinisten Jessica Wu, fiolinisten Zhenwei Shi, pianisten Elizabeth Pridgen og gjestecellistene Zachary Boeding og Joel Noyes for en ettermiddag med provoserende, følelsesmessig rørende valg.

Ettermiddagen startet med Julie på piano for Charles Martin Loefflers Two Rhapsodies for Oboe, Bratsj. og piano. De to stykkene, «L’etang (bassenget)» og «La Cornemuse (sekkepipene)» er begge basert på dikt av den franske symbolisten Maurice Rollinat.

Åpningen av «L’etang» er en dialog der bratsj snakker om dystre, gotiske fortvilelse og skumle implikasjoner mens oboen prøver å injisere øyeblikk av håp, bare for å bli beseiret av bratsjens desillusjonerte ignorering. Eventuelle varmebølger dukker opp, og de to melodiinstrumentene danner en mild rapport selv når den tett arpeggierte pianostemmen dundrer i bakgrunnen. På denne måten innkapsler trioen den enorme rikdommen til «L’Etang» og dens illevarslende aura.

Selv om bratsj kommanderer åpningstaktene til stykket, er det oboen som gir en dypere karakter til klangen. Oboen i «L’etang» skildrer en sterk kontrast til bratsjens skumle, varslende trussel (en musikalsk refleksjon av original diktets temaer om forsiktig optimisme i møte med en nihilistisk verden.)

Som sådan har oboisten i oppgave å produsere en utviklende tone som begynner saktmodig og mildt, bare for å bryte ut som dristig og triumferende i avslutningen. Coucheron og Shi var deres vanlige sterke jeg, men forestillingens lynchpinne var oboisten Boeding, som omfavnet utfordringen med den tonale karakteren nesten som om det var en flyktig ettertanke.

Å se ham svaie forsiktig til musikken selv om hans fingerferdige fingersetting forble nesten umerkelig, kunne man se at hans virtuositet er av et slikt kaliber at han rett og slett er i ett med musikken.

Julie ble erstattet av Pridgen, sammen med David Coucheron og Noyes for ettermiddagens andre stykke, Felix Mendelssohns klavertrio i c-moll. Det var Davids show fra begynnelsen – det er alltid en voldsomhet i hans spill som ser ut til å først og fremst vises når han spiller i intime kammermusikk konserter. Han demonstrerte en naken, arresterende åpenhet som skilte ham fra den fornemme, publikums glede auraen som han presenterer med Atlanta Symphony Orchestra.

Noyes spilte klokt sin rolle med konservativ selvtillit i skyggene av Davids gnistrende intensitet. På den måten understreket hans opptreden ettermiddagens vekt på presisjon og balanse.

I likhet med Loefflers to rapsodier, bringer Mendelssohns Trio til slutt sine melodiske instrumenter ut av en kontrastfylt dialog og inn i konvergens som en enhetlig helhet. Det var her Noyes brøt ut og matchet David på beste måte. Forte-skiftet sørget for en avvæpnende, men energisk nær første halvdel av konserten.

Utover ettermiddagen var det tydelig at akustikken på Trinity Presbyterian er fantastisk. Innledende bemerkninger av ASO Director of Choruses Norman McKenzie nevnte at plassen var en favoritt til avdøde ASO-direktør Robert Shaw av den grunn. Plassen er viltvoksende og storslått uten å høres akustisk hule ut.

Som et resultat fant instrumentene en perfekt balanse mellom deres akustiske tilstedeværelse og innspillene til kirkens PA-system. Den presise, jevne tonen kom spesielt til gode under Mendelssohn-trioen, der Pridgens pedal tunge akkompagnement lett kunne bli kakofonisk.

Ettermiddagen ble avsluttet med Antonín Dvořáks klaverkvartett nr. 2 i A-dur, som inkluderte fiolinisten Wu.

Noyes dukket opp som den dominerende kraften, både designmessig og gjennom samspillet mellom musikerne. Der han hadde vært bakgrunnsfeste tidligere, fikk han her frie tøyler til å grave inn i tone dybden til instrumentet sitt.

Stykket er mindre opptatt av abstrakte musikalske samtaler enn ettermiddagens to andre verk. Den frodige romantikken i Dvořáks forfatterskap står i sentrum med all slags pompøs teknikalitet, dekket av bølger av intens introspeksjon. I det miljøet skinner celloen, det samme gjorde Noyes i en varmhjertet nærhet til det som ellers hadde vært en ettermiddag med illevarslende musikalsk grubling.

Med sin vanlige balanse og topplytterbarhet, beviste Georgian Chamber Players sin verdi nok en gang. Julie Coucherons travle helg var et vindu inn i den vanvittige verdenen til den profesjonelle musikeren og kastet også et lys over den dyktige klassiske musikerens evne til å trekke ro og skjønnhet ut av øyeblikk med usikkerhet.